PARODONTOPATIJA

Parodontopatija je progresivno degenerativno oboljenje potpornog tkiva zuba koje za posledicu ima klaćenje, pomeranje i ispadanje zuba u terminalnoj (završnoj) fazi. Danas je sve češće prisutna kod veoma mladih ljudi, a granica prvih simptoma spustila se sa kasnih tridesetih na rane dvadesete godine. Po najnovijim istraživanjima, gubitak zuba u čak 50% slučajeva izazvan je parodontopatijom, dok je za drugu polovinu odgovoran karijes kao uzročnik.

Parodontopatija se ne može izlečiti, već samo blagovremeno usporiti u određenoj fazi. Zato je prevencija najbitnija, a to podrazumeva uklanjanje mekih i cvrstih zubnih naslaga, redovno pranje zuba, posete stomatologu svakih 6 meseci, a na kraju ako je potrbno i hirurški tretirati.

Kako dolazi do parodontopatije?

Taloženjem minerala iz pljuvačke u plak se stvara zubni kamenac. Kamenac dvostruko utiče na razvoj parodontopatije: onemogućava čišćenje pljuvačkom, tako da bakterije iz plaka mogu nesmetano da razaraju periodoncijum (tkivo koje vezuje zub za alveolarnu kost) i vrši mehanički pritisak na desni, dovodeći do poremaćaja cirkulacije.

Simptomi parodontopatije:

Konstantno prisutan neprijatan zadah Crvene i otečene desni koje krvare čak i na blagi dodir četkicom pri pranju zuba (gingivitis), bolno žvakanje Osetljivost zuba na termičke, mehaničke i druge nadražaje Produženje kliničke krune zuba uslovljene povlačenjem desni, rasklaćenost


Tok bolesti parodontopatije

Sami pocetak parodontopatije pre svega karkterisu crvene otecene desni koje krvare na neznatan dodir i to stanje se naziva gingivitis.

paradontopija
paradontopija
paradontopija
paradontopija
Klinički tok paradontopatije

Ukoliko se gingivitis ne leči, kamenac nastavlja svoju dvostruku ulogu u razaranju tkiva: postojanje fizičke barijere, ne dozvoljavajući kontakt parodontalnog prostora sa usnom dupljom, čime je onemogućeno samočišćenje pljuvačkom, pa bakterije zaštićeno mogu da luče svoje toksine i razaraju parodoncijum (vezivno tkivo koje vezuje zub u zubnoj čašic i- alveoli) kamenac vrši mehanički pritisak na tkivo čime sprečava cirkulaciju. Ako nema ishrane tkiva, zbog prekida cirkulacije, dolazi do njegovog odumiranja, pa i u slučaju kada bakterije ne bi dodatno pogoršavale uništavanje tkiva, samo bi odumiralo zbog neishranjenosti Razaranjem vezivnog tkiva oko korena zuba ostaje prazan prostor - paradontalni džep. Vremenom se taj prostor produbljuje i napreduje ka vrhu korena zuba. Kada dođe do potpunog razaranja tkiva, zub više nema šta da drži i vezuje u zubnoj čašici - alveoli i dolazi do rasklaćenja i ispadanja zuba. Ceo proces se deli u nekoliko kliničkih faza i terapija se određuje prema fazi, odnosno stepenu razaranja parodoncijuma.

32000 Čačak
Kralja Petra I bb
+381 32 32 11 24
+381 65 232 90 80 dr Milan
+381 64 232 90 80 dr Zoran
info@dentalcentarjugovic.com
Copyright © 2024 Dental Center All rights reserved