PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Preventivna stomatologija podrazumeva skup postupaka koji imaju za cilj održavanje oralnog zdravlja na najvišem nivou, tj. sprečavanje oboljenja zuba I okolnih tkiva.

Stara narodna poslovica kaže *** Bolje je sprečiti nego lečiti ***.

Fluorisanje zuba:

Fluoridi su minerali koji imaju izuzetno važnu ulogu u efikasnom sprečavanju pojave karijesa i lečenju početnog karijesa. Fluoridi jačaju gleđ zuba i u periodu kada zubi tek niču. U organizam se unose kroz hranu, vodu ili tablete fluora.

Ako vaše dete spada u rizičnu grupu , preporučujemo profesionalno nanošenje fluorida na iznikle zube u cilju sprečavanja početnih karijesa. Aplikacija fluorida je jednostavan, kratak i bezbolan postupak koji se ponavlja 2 do 3 puta godišnje.

Zalivanje fisura:

Zalivanje fisura je veoma važna preventivna mera kod zaštite zuba od karijesa. Na taj način se stvara štit preko gleđi zuba i sprečava prodor i zadržavanje ostataka hrane. Preporuka je da se ova preventivna mera radi na mlecnim I na stalnim zubima.

Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga:

Meke naslage (zubni plak):Meke naslage predstavljaju sve organske materije na površini zuba nastale posle njihovog nicanja. Njihovim taloženjem na zubnoj gleđi vremenom dolazi do nastanka zubnog kamenca.

Zubni kamenac je najveći neprijatelj zdravlja zuba. Vidljive , a nimalo privlačne naslage na zubima izazivaju karijes, parodontopatiju i neprijatan zadah. Upravo zbog toga je skidanje zubnog kamenca neophodan, brz i bezbolan proces u interesu očuvanja zdravih i blistavih zuba. Nakon skidanja kamenca, zubi se poliraju specijalnim pastama na koje zubni kamenac teško prianja, a zubna površina postaje glatka i sjajna.

Praćenje smene zuba:

Za pravilan rast i razvoj zuba i vilica vašeg mališana veoma je važno praćenje smene zuba od strane stomatologa. Preporučujemo redovne stomatološke preglede na svakih 4-6 meseci. Samo stomatolog može da otkrije minimalne kariozne promenene na zubićima vašeg deteta, koje, ukoliko se na vreme ne saniraju, mogu za posledicu imati rani gubitak zuba. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu često zahtevaju dugotrajnu terapiju.

Zubni plak:

Zubni plak, koji se taloži na zubnoj gleđi vremenom stvara zubni kamenac. Zubni kamenac je najveći neprijatelj zdravlja zuba. Vidljive , a nimalo privlačne naslage na zubima izazivaju karijes, paradentopatiju i neprijatan zadah. Zato je skidanje zubnog kamenca neophodan , a brz i bezbolan proces u interesu očuvanja zdravih i blistavih zuba. Nakon skidanja kamenca, zubi se poliraju specijalnim pastama na koje zubni kamenac teško prianja. a zubna površina postaje glatka i sjajna.

Praćenje smene zuba:

Za pravilan rast i razvoj zuba i vilica vašeg mališana veoma je važno praćenje smene zuba od strane stomatologa. Preporučujemo redovne stomatološke preglede na svakih 4-6 meseci. Samo stomatolog može da otkrije minimalne karijesne promenene na zubićima vašeg deteta, koje, ukoliko se na vreme ne saniraju, mogu za posledicu imati rani gubitak zuba. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu često zahtevaju dugotrajnu terapiju.

Preventivna stomatologija
Preventivna stomatologija
Preventivna stomatologija
32000 Čačak
Kralja Petra I bb
+381 32 32 11 24
+381 65 232 90 80 dr Milan
+381 64 232 90 80 dr Zoran
info@dentalcentarjugovic.com
Copyright © 2024 Dental Center All rights reserved